A Spotlight használata

A Spotlight használata

Okos eszközeinkenegyre több  alkalmazást, információt, emailt,  kontakt adatokat tárolunk.  A rengeteg anyag böngészése közepette komoly gondot jelenthet a keresett információk gyors megtalálása még akkor is, ha rendszerben tartjuk azokat készülékünkön. Az IOS fejlesztői éppen ezért azt gondolták, hogy létrehoznak egy alkalmazást, amely segít nekünk mindent könnyen megtalálni. Ez az alkalmazás a Spotlight névre hallgat, és elérhető minden IOS, valamint OSX operációs rendszeren. Bár ezen cikk elsősorban az IOS verzióra optimalizált változatot taglalja, az OSX felhasználói számára is hasonlóan hasznosak lesznek az alábbiak.

Hogy is működik?

A Spotlight szolgáltatás az operációs rendszer szerves része, ezt külön megvásárolni, letölteni nem lehet. A Spotlight első látásra hasonló szolgáltatásnak tűnik, mint a Windows Vista-ban debütált megújult, keresővel felturbózott Start menü. Mégis azt mondom, hogy én Windows alatt is akkor kezdtem mélyebben megismerkedni ezzel a startmenüvel, amikor a Spotlight használatát elsajátítottam. A Spotlight ugyanis sokkal jobban integrálódik a rendszerbe, gyorsabb, egyértelműbb használatot lehetővé téve.

Legegyszerűbben úgy tudjuk megnyitni, hogy eszközünk bármely főképernyőjének egyik alkalmazására állva három ujjunkat a képernyő tetejétől lefelé húzzuk. Ezt követően a VoiceOver bejelenti a Spotlight menü megnyitásának tényét. Megjelenik a beállított billentyű kiosztásnak megfelelő billentyűzetünk, ahol begépelhetjük az általunk keresett információt.

IOS 8.0’tól felfelé lehetőségünk van diktálni is készülékünknek, amely magyarul is fogadja keresési kérésünket. A diktálás megkezdéséhez győződjünk meg arról, hogy aktiváltuk -e a spotlightot, és annak szerkesztőmezőjében tartózkodunk. Ezt követően koppintsunk a képernyőnk tetszőleges pontjára két ujjunkkal kétszer, és a hangjelzés után kezdjünk el beszélni. A diktálást két ujjas duplakoppintással állíthatjuk meg

. Fontos, hogy a diktáláshoz aktív internet kapcsolatra van szükségünk. Fontos továbbá, hogy a diktálás  telefonunkon történő első használat  során nem működik a kétujjas duplakoppintásra, mivel az alkalmazás használati feltételeit előbb el kell fogadnunk. Aktiváljuk ehhez a képernyőnkön megjelenőbillentyűzetünk alján  a diktálás lehetőséget, és a felugró párbeszédablakban fogadjuk el a diktálásra vonatkozó felhasználói feltételeket.

Miután megadtuk készülékünknek, mit keresünk, néhány másodperc után megjelennek a lehetséges találatok kategóriákba rendezve. A kategóriákat címsorok választják el egymástól, úgyhogy könnyen megtalálhatjuk a számunkra érdekes kategóriát

. Az egyes kategóriákat egyébként a Beállítások, Általános, Spotlight keresés menüponton belül lehet testreszabni.

Megjegyzések:

Fontos, hogy a spotlight nem hozható fel az alábbi esetekben:

  • Ha a dokk egyik elemén állunk
  • Ha az oldalválasztón állunk
  • Valamint ha alkalmazáson belül tartózkodunk.

Ha külső, (hardveres) billentyűzetet használunk, az Alt (Option) és a felnyíl segítségével hívhatjuk elő a Spotlight keresőjét.

Sok sikert, és kellemes Spotlight használatot kívánunk!