Hangfájlok küldése iPhone-ra

Alább néhány lépésben felsoroljuk, hogy hogyan lehetséges a Windows alatt futó iTunes alkalmazással zenét szinkronizálni iPhoneunkra.
Az itt következő lépéseket az észrevételek, és a magunk tapasztalatai alapján javítjuk, ha szükséges!

 1. Nyissuk meg az iTunes alkalmazást a pécén úgy, hogy az iPhone-készülék egyelőre ne legyen a pécéhez kábelezve.
 2. Nyissuk meg a Beállítások párbeszédpanelt. (ctrl+vessző)
  1. A megjelenő, többlapos párbeszédablakban a tab billentyű használatával keressük meg a “mégse” gombot követő vezérlőt. Ha ez nem az “általános” gomb, használjuk a bal nyilat, míg csak oda nem jutunk.
  2. Tabbal keressük meg a “lista mérete” kombinált listamezőt, és le nyíllal állítsuk nagyra.
  3. Tabbal keressük meg az “amikor behelyez egy CD-lemezt” kombinált listamezőt, és a nyilakkal állítsuk be: “rákérdezés a CD importálására”.tabbal keressük meg a “nyelv”kombinált listamezőt, és győződjünk meg (a nyilak segítségével), hogy “magyar” van beállítva.
  4. tabbal keressük meg ismét az “általános” gombot, majd a jobbra nyíllal jussunk az “áruház” gombra.
  5. Tabbal keressük meg, majd szóközzel jelöljük be a “szinkronizálási információk küldése az eszközök között” jelölőnégyzetet.
  6. tabbal ismét keressük meg az “áruház” gombot, majd a jobb nyíllal jussunk a “haladó” gombra.
  7. Tabbal keressük meg az “iTunes médiamappa rendszerezve tartása” jelölőnégyzetet, majd jelöljük be (ha eddig nem volt bejelölve).
  8. Tabbal keressük meg a “figyelmeztetést kérek, ha nem az iTunes a hangfájlok alapértelmezett lejátszója” jelölőnégyzetet, és győződjünk meg róla, hogy nincs bejelölve.
  9. A következő három tab jelölőnégyzet. Győződjünk meg róla, hogy egyik sincs bejelölve.
  10. Ellenben az utánuk következő “teljes billentyűnavigáció engedélyezése” jelölőnégyzet legyen bejelölve.
  11. Tabbal keressük meg az “OK” gombot, majd szóközzel nyomjuk is meg.
 3. Ismét nyissuk meg a menürendszert (bal alt), majd két jobb nyíllal jussunk a “nézet” menü címére, ezt követően le nyíllal lépjünk a “zene” menüelemre, végül nyomjuk meg az entert, hogy mindenképpen be legyen jelölve.
 4. Ismételjük meg az előző eljárást azzal a különbséggel,
 5. hogy a végén azon a menüelemen nyomjunk entert, melynek felirata: “csak az offline elérhető zenék”. (Ezzel csak valamivel egyszerűbbé tesszük a meglehetősen összetett programfelületet.)
 6. Csatlakoztassuk az iOS-készüléket, majd várjunk kicsit, mert lehet, hogy az iTunes máris automatikusan szinkronizálást végez. Ennek végét jellegzetes hang szokta jelezni. Hogy van-e folyamatban szinkronizálás, azt megpróbálhatjuk ellenőrizni a tab ismételt nyomkodásával. Minden lenyomás után figyeljünk, nem hallunk-e szinkronizálásra utaló reakciót a JAWS-tól. Ha úgy találjuk, hogy már nincs folyamatban semmiféle adatátvitel, folytathatjuk a beállítást.
 7. Előre nem tudható, hányszor kell megnyomni a tabot ahhoz, hogy az iPhone csatlakoztatását követően megtaláljuk az “iPhone” feliratú gombot. Ha megvan, aktiváljuk szóközzel. Ezt követően, a tab újabb megnyomására az iPhone készülékünk nevét kell hallanunk.
 8. Most tabbal jussunk arra a gombra, melynek felirata valami ilyesmi: “összegzés” 2 / 26. Ha pontosan ez hangzott el, akkor kétszer nyomjuk meg a le nyilat, hogy ezt halljuk: “zene” 4 / 26. (Ha már eleve a zene volt kiválasztva, akkor természetesen ezen a ponton nincs további tennivalónk.)
 9. A következő tabpozícióra lépve megtudhatjuk, be van-e jelölve a “zene szinkronizálása”. Ha nincs, szóközzel jelöljük be.
 10. A következő tabpozíción annak kell kiderülnie, mennyi dalt tartalmaz jelenleg az iTunes-könyvtárunk. (Az éppen hallott számtól függetlenül később adhatunk hozzá további dalokat, vagy el is távolíthatunk már szükségtelenné váltakat.)
 11. A tab következő megnyomása után kiderül, be van-e jelölve a “teljes könyvtár szinkronizálása”. A mi jelenlegi célunknak az felel meg, ha igen,
 12. tehát nyomjuk meg a szóközt, ha szükséges. A további tabpozíciók beállításai a mi szempontunkból közömbösek.
 13. Viszont állítsunk be még valamit a beállításokban: (ctrl+vessző)
  1. Most ismételjük a kontroll+tab kombinációt, míg végül ezt nem halljuk: “eszközök” gomb.
  2. Ez után nyomjuk meg csak a tabot de kétszer, hogy ezt halljuk: “iPod, iPad és iPhone készülékek automatikus szinkronizálásának megakadályozása”. Ki-ki döntse el, hogy ezt bejelöli-e vagy sem. (Én annyira kényelemszerető vagyok, hogy még ezt is bejelöltem.) (Bonyolultabb konfiguráció esetén természetesen nem tanácsos ez az automatizmus.)
  3. Ha ezzel megvagyunk, tabbal keressük meg az “OK” gombot, majd szóközzel nyomjuk meg.

Ami ezután következik, ahhoz már nem is szükséges, hogy fusson az iTunes.
Keressük meg a Windows intézővel (ha tetszik, a Számítógéppel) azt a mappát, amelynek elérési útja a következő:
Asztal,
Számítógép,
az operációs rendszert tartalmazó meghajtó (általában C),
Felhasználók,
a felhasználó nevével megnevezett mappa (nálam például avarro),
Zene,
iTunes,
iTunes media.
Az innen nyíló mappák közül általában az az első, amelyre nekünk szükségünk lesz ahhoz, hogy hangfájlokat küldjünk a pécéről az iOS-készülékre.
A neve: “Automatikus hozzáadás az iTunes alkalmazáshoz”
Én készítettem hozzá egy parancsikont, amelyet az asztalon helyeztem el, hogy ne kelljen ennyit sétifikálnom a mappa eléréséhez.
Nos, amit ebbe a mappába bemásolunk, az automatikusan át fog kerülni a telefonunkra, mikor az iTunes legközelebb szinkronizálást végez.
Oly annyira, hogy aki nem tiltotta le az automatikus szinkronizálást, annál automatikusan el fog indulni az iTunes, amint rádugja az ájfonját a pécére.

Sajnos akadhatnak zökkenők, úgyhogy akinek nem megy simán a dolog, az nyugodtan szóljon, megpróbáljuk megtalálni, majd kiküszöbölni a hibát.

Bejegyzés adatai