Az Apple TV negyedik generációjáról

2015 szeptemberében az Apple bemutatta a régóta pletykált új Apple TV-t. Nagyon sokat lehet olvasni arról, hogy miben nyújt újdonságot, miért várható a népszerüsége. Sokan más konzolokhoz hasonlítva a teljesítményt lehúzzák. Habár ezekről is van véleményem, ebben a cikkben azzal próbálok foglalkozni, hogy egy látássérült embernek mire lehet jó egy ilyen eszköz.

VoiceOver támogatás

A legtöbb Apple termékhez hasonlóan, az Apple TV is kapott beszéd támogatást, így gond nélkül lehet használni vakon is. Az üzembehelyezéshez sem kell látó segítség, hisz ha bedugtuk a konnektorba, és a televízió készülékünkbe, elég csak megnyomni háromszor a gyári távirányító menü gombját, és a VoiceOver elindul.

Mit tud, ami jó nekünk

Az előző Apple TV-hez képest sok újdonsággal örvendeztetett meg bennünket a gyártó. Amit én fontosnak tartok, az a Bluetooth hangkimenet lehetősége, tehát bluetooth fejhallgatót, hangszórót is használhatunk végre, ami a korábbi változatnál egy hiányosság volt. A másik hasznos dolog az AppleMusic támogatás. Sajnos az előző Apple TV nem kapott még olyan frissítést, amivel a szolgáltatásra előfizetők hallgathatják a zene könyvtárukat Ez egy döntés volt az Apple részéről, akár be is építhették volna, de sajnos nem. Aki hifi berendezésen szeretné hallgatni az AppleMusic könyvtárát, az ebből azt hihetné, hogy ezt megteheti. De sajnos nem, mivel az optikai hangkimenet hiányzik az új modelről. Csak egy HDMI kimenet található rajta, amivel a televízió készülékünkkel köthetjük össze.

Alkalmazások

Az App Store megjelenése elsősorban a játékosokat célozza meg. A terv és a jövő ennél távolabbra mutat, hiszen tv csatornák saját alkalmazást fejleszthetnek, amivel a műsor nézése közben kapcsolatba léphetnek a nézőkkel (vagy fordítva), de ez Magyarországon még nagyon messze van. Ezért minden honlap a játékok használhatóságáról ír, másról keveset lehet olvasni. Ami érdekes lehet mint alkalmazás, az a Plex, ami a nas tulajdonosoknak lehet érdekes, ugyanis ezzel az alkalmazással a nason lévő zenéket, filmeket és fényképeket lehet elérni. Viszont a VoiceOver használhatóságáról semmilyen információ nem érhető el egyenlőre. Talán nem tévedek nagyot, ha leírom, hogy várható Spotify (lehet, hogy már van is), Skype, és egyéb olyan alkalmazás, aminél érdemes a tv képernyőjét használni mint megjelenítő. Tehát Dropboxról fényképeket, videókat nézegethetnénk, járulékosan persze a Dropbox egyéb szolgáltatásait is beépítik, hogy fájljainkat megoszthassuk másokkal, esetleg dokumentumainkat, prezentációinkat nagy képernyőn is nézhessük minden trükközés nélkül. Ezekre egy vak felhasználónak egyedül nincs szüksége, hisz minderre számtalan más lehetősége van, a nagy képernyővel nem nyerünk semmit. Persze a látásmaradvánnyal rendelkezők esetleg igen, de ezt döntse el mindenki magának.

Ami megy, de mégsem

Az egyik ausztrál Applevis podcaster bemutatójában volt szerencsém hallani, hogy egy sorozatot (a Ki vagy dokit) el tudta indítani audio narrációval. Egy kellemes férfi hang a háttérben időnként mesélt a film látványelemeiről. Tehát a rendszer tudja. De kérdezem, hogy ilyesmi Magyarországon mikor lesz elérhető? Szerintem egyenlőre sok esély nincs rá. Még ha lelkes emberek megcsinálnak egy-egy ilyen filmet (ami rosssz esetben a vakoknak a vakokról szól), ez nekünk meglehetősen kevés. Majd ha elkészülne a teljes Doki sorozat, vagy számtalan más film, akkor érdemes lenne ilyen eszközt vásárolni már önmagában ezért is. Az Egyesült államokban, Ausztráliában és még néhány nálunk fejlettebb országban a tv társoságok műsorait is el lehet érni ezzel az eszközzel, akár narrációval is, segítve ezzel a látássérülteket. Nagy nyitottsággal és érdeklődéssel várom, hogy a hazai csatornák ezt elérhetővé tegyék a számunkra, de ha ez meg is történik, vajon mikor és hogy lehetne valóban tv nézésre használni az Apple TV-t? A “Siri nem tud magyarul” problémával sok más honlap foglalkozik, így ezt nem tartom érdemesnek most boncolgatni.

Konklúzió

Sajnos (habár használható az eszköz), de nem tartom érdemesnek a Magyarországon élő látássérültek számára az eszköz beszerzését. Főként a szolgáltatások hiánya miatt. Amennyiben elérhetővé válnának a külföldön már működő szolgáltatások hazánkban is, én lennék az első, aki vásárolna, és ajánlaná másoknak. Így azonban csak annak ajánlom, akit vonz, hogy Bluetooth hangrendszeren keresztül is hallgathatja médiatárát, és játszani szerető látó van a környezetében. Ez utóbbit is csak akkor, ha más honlapokon tályékozódik az egyéb képességekről, és el is fogadja őket.