Szöveg formázás Markdown segítségével I.

A Markdown segítségével lehetőségünk van arra, hogy egyszerűen és jól ellenőrízhetően (akár vakon is) formázott szövegeket írjunk. A Markdownnal formázott szövegek írására gyakorlatilag bármilyen text editor alkalmas, azonban ahhoz, hogy a formázott szövegünket mondjuk egy honlapra feltegyük, szükségünk van egy olyan alkalmazásra, ami a Markdown szövegünket átalakítja HTML kóddá. Éppen ezért az a bevált gyakorlat, hogy aki Markdown segítségével szeretne szövegeket közzéteni, az olyan text editort használ, amely támogatja a Markdown jeleket, és azt képes átalakítani HTML szöveggé.
Elterjedt azok körében, akik mobiltelefonnal, tablettel szeretnének akár azonnal a honlapjukon cikkeket, híreket megjeleníteni. Hiszen néhány speciális karaktert beszúrva a szövegbe, a formázott változat pillanatok alatt elkészülhet. Sőt, az erre specializált szövegszerkesztők az okos eszközökön kibővített billentyűzetet jelenítenek meg, amivel gyorsabb a formázó karakterek bevitele.
Csodát és megváltást nem szabad várni ettől a lehetőségtől, viszont arra tökéletes, hogy egy már jól elkészített honlapunkra cikket írjunk a Markdown segítségével, hiszen ebben az esetben a stílusok a megjelenítéshez a honlapba már be van állítva. Ekkor elég csak azt meghatározni, hogy most kezdünk egy új bekezdést, esetleg címsorral indítunk egy új fejezetet, vagy listát készíthetünk. Arra nem alkalmas a Markdown, hogy teljesen önmagában is jól kinéző dokumentumokat készítsünk, bár ha a kedvenc Markdown editorunk támogatja a saját CSS fájlok kezelését, még akár ez is megtörténhet. Azonban egy-egy általunk kijelölt szöveggel nem tehetünk meg bármit. Ilyenek pl.: a betü típus és méret megváltoztatása, és sok más.
De lássuk, mit és hogyan tehetünk meg!

Alapok

Sorozatom első részében lássuk az alapokat!

Bekezdések

A normál bekezdésekhez semmi más dolgunk nincs, mint megírni a szöveget. Amennyiben új bekezdést szeretnénk nyitni, üssük le az entert, és folytassuk az írást.

Ha sortörést szeretnénk kikényszeríteni új bekezdés nélkül, a sor végén az enter leütése előtt írjunk be kettő darab szóközt.

Címsorok

A címsorokat # karakterrel jelöljük meg a sor elején. A HTML-hez hasonlóan itt is 6 címsorszint lehetséges. A sor elején anni # karaktert írjunk be, amilyen szintű címsort szeretnénk használni.

Példa

#Ebből első címsor lesz.

##Ebből pedig második.
Eredményünk ez lesz:

Ebből első címsor lesz.

Ebből pedig második.

Dőlt és félkövér szövegrészek

Ha szeretnénk egy-egy szövegrészt kiemelni, akkor a dölt, vagy erősebb hangsúlyozáskor a félkövér betüstílust használjuk. Markdown-ban a dölt szövegrészt * jelek közé írjuk (használhatjuk az _ karaktert is).

A félkövér betüstílus esetén dupla ** közé (a dupla _ is működik).

Példa

*Ez egy dölt szövegrész.*

**Ez pedig félkövér.**
Eredmény:

Ez egy dölt szövegrész

Ez pedig félkövérKépernyő olvasót használva e fenti formázásokat ugyan nem érzékelhetjük, de érdemes használni, ha tetszetős szövegeket szeretnénk készíteni. Vissza tudjuk ellenőrízni, hisz minden képernyő olvasónak az adott szövegrészre állva le lehet kérdezni a stílusát. (ins+f a Jawsban pl.).

Hivatkozások

A Markdown 2 lehetőséget biztosít a hivatkozások beszúrására. Ebben a részben az egyszerűbb módszert írom le.

Az egyszerűbb az un. inline hivatkozás: [Hivatkozás megnevezése](url)

A gyakorlatban valahogy így: [Fuss neki](http://www.fussneki.hu)

Ennek az eredménye pedig:

Fuss neki

Összefoglaló

Láthatjuk tehát, hogy a formázás Markdown segítségével egyszerű, és követhető. A sorozat további részeiben hasonlóan egyszerű, de mégis kicsit összetettebb dolgok következnek. Megtanulunk majd képet beszúrni, vagy listákat, táblázatokat szerkeszteni. Kedvcsinálásnak talán ez is elegendő.
Ha valaki szeretné iPhone-ján gyakorolni az eddig megismerteket, akkor ajánlom neki a Bywordkülső alkalmazást, ami teljes VoiceOver támogatást biztosít.