Az iOS 11 néhány újdonsága

Az iOS 11 megjelenése nagy változásokat hoz a felhasználók számára. Alábbi cikkünkben néhány fontos dologra szeretnénk felhívni olvasóink figyelmét, illetve általunk kipróbált újdonságokat mutatunk be.

Bővültek a VoiceOver beállítási lehetőségei

(Beállítások/Általános/Kisegítő lehetőségek/VoiceOver)

A részletesség menüpont alatt megjelent több új lehetőség.

  • Beállítható részletesen az írásjelek kimondásának szintje. Az összes, néhány és semmi beállítási lehetőségek közül választhatunk.
  • Megadható, hogy a nagybetűket hogyan jelezze vissza a VoiceOver. Választhatunk a szóbeli visszajelzés, hang lejátszása vagy a hangszín módosítása opciók közül, de arra is lehetőségünk van, hogy kikapcsoljuk a visszajelzést.
  • Meghatározhatjuk, hogy egy szöveg törlésekor milyen legyen a törlési művelet visszajelzése. A törlést jelezheti a VoiceOver beszéddel, hang lejátszással, hangszín módosítással, de a visszajelzést ki is kapcsolhatjuk a “nincs művelet” lehetőség kiválasztásával.
  • Megadható a beágyazott linkek jelzési módja is. Ha a felolvasás közben a VoiceOver egy beágyazott linkhez ér, akkor azt jelezni tudja beszéddel, hang lejátszással, hangszín módosítással. A “nincs művelet” kiválasztásával kikapcsolható a visszajelzés.
  • Mostantól szabályozható a táblázat kimenete is. A táblázat fejlécének felolvasását ki és be lehet kapcsolni.
  • A táblázat sor- és oszlopszámainak bemondását szintén lehet engedélyezni vagy tiltani.
  • Bizonyos média anyagokhoz lehetnek feliratok. Ennek a megjelenítésére és felolvasására is lehetőség nyílik. A média leírások beállítási lehetőségnél a beszéd, Braille, beszéd és Braille lehetőségek közül választhatunk, de ki is tudjuk kapcsolni ezt a szolgáltatást.

WI-FI jelszó megosztása

Mostantól könnyebben és biztonságosabban oszthatjuk meg a WI-FI kapcsolatunkat. Ha nem akarjuk ismerősünknek elárulni hálózatunk jelszavát, esetleg annak beírása bonyolult, akkor lehetőségünk van arra, hogy azt egyszerűen megosszuk a másik készülékkel. A megosztás az IOS 11-es eszközök között fog működni. Miután egy ismerősünk megpróbál csatlakozni a WI-FI hálózatunkhoz, mi egy üzenetet kapunk erről, majd egy gombnyomással aktiválhatjuk a jelszót a telefonján úgy, hogy neki nem kell begépelnie azt, és nem is szerez tudomást róla. A jelszó megosztáshoz csatlakozva kell lennünk a saját hálózatunkhoz, valamint a Wi-Fi és a Bluetooth legyen bekapcsolva mindkét készüléken. A hálózati jelszóval rendelkező eszköz automatikusan elküldi azt a közeli eszközre a Bluetooth kapcsolaton keresztül, így a fogadó készülék gyorsan és biztonságosan csatlakozhat a vezeték nélküli hálózathoz. Így az az eszköz, amely hozzáférést kér a WI-FI hálózathoz, soha nem látja a tényleges hálózati jelszót.

Vezérlőközpont

Megújult a Vezérlőközpont is. A Beállítások – Vezérlőközpontban már testre szabhatjuk, hogy milyen elemek jelenjenek meg ha megnyitjuk a Vezérlőközpontot. Többek között megjeleníthető az alacsony töltöttségi mód, Képernyőfelvétel és a Mobil adatforgalom is.

Képernyőfelvétel

A Képernyőfelvétel segítségével videó felvételt készíthetünk a képernyőn látható folyamatokról. A felvételhez akár a mikrofon is bekapcsolható, így a VoiceOver hangja is rögzíthető a videóval. Ez a funkció hasznos lehet, hogy alkalmazásokról, lehetőségekről rövid bemutatót készítsünk látó ismerőseinknek.

A képernyőfelvétel bekapcsolható a Vezérlőközpontban.

Fájlok alkalmazás

Az iPad és az iPhone felhasználók már régen vágytak egy fájlkezelő alkalmazásra. Most az iOS 11-ben megjelent egy alapszíntű fájlkezelő amelynek egyszerűen a „Fájlok” nevet adták. Az új Fájlok alkalmazás mindent egy helyen jelenít meg, legyen szó a készüléken tárolt tartalomról vagy az iCloudba mentett fájlokról. Az alkalmazásban megjelennek a Box, Dropbox vagy Google Drive felhő szolgáltatásai is, amennyiben a hozzájuk tartozó alkalmazást telepítettük készülékünkre, de további fájlkezelők is bekapcsolhatóak a Fájlokban, mint pl.: File Browser, vagy a különböző NAS szerverek alkalmazásai, Webdrive, FTP kliensek.

A Fájlok alkalmazásban a tartalom között böngészhetünk, illetve keresni is tudunk. A kiválasztott fájlokon különféle műveletek végezhetőek.

Milyen készülékeket frissíthetünk?

A régi (64 bites processzorral nem rendelkező) készülékek nem támogatottak. A 32 bites alkalmazások támogatása megszűnik, ezért az Apple töröl az alkalmazás áruházból minden 32 bites már nem fejlesztett alkalmazást.

Sajnos néhány az iOS 10 futtatására képes készüléket már nem támogat az iOS 11, így az iPhone 5-re, iPhone 5c-re, a negyedik generációs iPadre, továbbá az ötödik generációs iPod Touch-ra nem lesz telepíthető az IOS11 szoftver.

Az iOS 11-re frissíthető eszközök teljes listája:

iPhone:

iPhone X

iPhone 8

iPhone 8+

iPhone 7

iPhone 7+

iPhone 6s

iPhone 6s+

iPhone 6

iPhone 6+

iPhone SE

iPhone 5s

iPad Pro:

12.9-inch iPad Pro 2. generáció

12.9-inch iPad Pro első generáció

10.5-inch iPad Pro

9.7-inch iPad Pro

iPad Air 2

iPad Air

iPad 5. generáció

iPad mini 4

iPad mini 3

iPad mini 2

iPod Touch

iPod touch 6. generáció

Bejegyzés adatai